5 Eylül 2013 Perşembe

Tatlı Tarifleri, Aşure Tarifi

 


Aşure Tarifi


Aşure; Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir tatlıdır. Oluşumu bir hikaye olarak doğan ve günümüze denk süregelen bir gelenektir. İşte Aşure tarifinin sırrı;


Malzemeler:


1/2kilo . buğday

1 su bardak nohut

1 su bardak kurufasulye

1 çay bardak pirinç

100 gram kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış

50 gram kuş üzümü

100 gram çekirdeksiz kuru üzüm

isteğe göre küçük küçük doğranmış kuruincir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)

1 kg. toz şeker


Aşurenin Hazırlanması:


Aşureyi hazırlamadan önce akşamdan sabaha kadar  buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar  su ile dolduralım ve bir taşım kaynatalım.

nohut , kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alıp aynı işlemi tekrarlayalım.

2 tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirelim.

Bekletilmiş   tencerelerin altını tekrar açalım, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyelim. Buğday tenceresinin kapağınıtaşma tehlikesi nedeniyle açık bırakalım.

Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyelim. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.

hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısılarıtencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatalım.

Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp isteğe göre tarçın,ceviz,fındık,nar ile süsleyebiliriz. AFİYET OLSUN…


 


Aşure tarifi ile ilgili görseller:


asure-tarifi-01


asure-tarifi-02 asure-tarifi-03 asure-tarifi-04 asure-tarifi-05


 


 



Tatlı Tarifleri, Aşure Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder