24 Temmuz 2013 Çarşamba

Adana Kebabı Tarifi

Izgara çeşitleri içinde em güzelidir adana kebap. Adana kebabını başka şehirlerde yemek veya adanalı olmayan birinden tarifini almak ne kadar doğru olur şimdi sizlere bir Adanalı olarak kebabımızın sırrını verelim.


adana-kebap-01


Pişirilecek Etin Hazırlanışı


Yüksek yerlerde, yaylalarda otlatılarak yetiştirilmiş, 1 yaşını doldurmuş koyundan elde edilen et; yağ, sinir, damar ve zarlarından temizlenmiş. Bu etin parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Besili koyundan elde edilen kuyruk da aynı şeklide ayıklanıp, dinlendirilir. Dinlendirilmiş et, “zırh” tabir edilen, iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının % 15′i kadar dinlenmiş kuyruk, zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kuyruk, binde üç ile binde sekiz arasında acı kırmızı biber diğer adı ile kök biber  ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Bu olay, adana kebabının sırrı olarak adlandırılır. Farklı olarak, yukarıdaki karışıma kırmızı taze biber, soyulmuş kök biber, sarımsak ve acı yeşil biber doğranarak katılır. Hazırlanan karışım tekrar yoğrularak homojenlik sağlanır.


Yoğrularak hazırlanan karışım, zırh ile tekrarüzerinden geçilir. Kıyma tekrar yoğrulur. Homojen hale gelmiş karışım, 0.5 cm kalınlığında, 3 cm eninde , 90 – 120 cm uzunluğunda demir şişlere saplanır sıvama olarakda adlandırabilir.


Şişe saplanan et, şiş yüzeyine dengeli bir şekilde yayılır.Eşit sıvama pişmenin önemli şartıdır. Etin şişten dökülmemesi için Saplama esnasında el suya batırılıp, şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem, etin şişten dökülmemesi için önemlidir. Ancak elde kalacak su miktarı oldukça az olmalıdır. Su çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Şişe saplanan et miktarı 180 gramdır. Eğer 1.5 porsiyon söylerseniz 270 gr. olmalıdır et.


Adana Kebap Pişirmesi Şekli


Şişlere saplanarak hazırlanarak etin alevsiz ve yavaş bi şekilde pişirime bırabiliriz.


Pişirme esnasında et yanmaması için şişler sık sık çevrilir. Ekmeğe lezzet vermek için bu sırada etin yüzünde oluşan yağlar pide ekmeklerle sıkılarak alınır ve yağların ateşe damlaması önlenir. Yağlar ateşe akarsa, ateş alevlenir ve et dağlanır, kalite bozulur. Yağlanan pide ekmekler, pişmekte olan kebabın üzerinde tutularak ekmeklerin ısısı korunur.

Kebabın yanında soframızı zenginleştirere yanında yardımcı yemek olarak salatalara yer verilir. Soğan salatası, maydanoz, ezme salata başta olmak üzere çeşitli salatalarla Sofraya renk ve katılabilir.



Adana Kebabı Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder