24 Temmuz 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

Geleneksel sofralarımızın ana yemeğidir zeytinyağlı biber dolması, evde ağırlayacagımız özel misafirlerimize bile hiç çekinmeden hazırlayabileceğimiz yemek çeşidir bizde bu kadar önemli olan bir yemeği gayet açık ve güzel bir şekilde tarifini verelim istedik.


biber-dolmas


MALZEMELER


- 10-12 tane seçilmiş dolmalık biber

- 2 su bardağı dolusu pirinç

- 1 su bardağı dolusu kaynar su

- 2 tane  orta boy kuru soğan

- 2-3 yemek kaşığı kadar dolmalık fıstık

- 2 yemek kaşığı kadar kuş üzümü

- 1 yemek kaşığı dolusu kuru nane

- 1 silme çay kaşığı dolusu yenibahar

- 1 silme çay kaşığı dolusu tarçın

- 1 tatlı kaşığı dolusu toz şeker

- 1/2 küçük çay bardağı zeytinyağı

- Biraz Tuz


Pişirme suyu için malzemeler:


- 1/2 küçük çay bardağı zeytinyağı

- 1 su bardağı dolusu kaynar su


HAZIRLANIŞI


Biber Dolmanın iç harcı için, soğanı incecik doğrayın. Pirinçlerin içindeki taşları seçip, beyaz su akmayana kadar iyice yıkayalım. Kuş üzümlerini bir kaseye katıp, üzerine kaynar su ekleyelim. Hem yumuşayıp şişecekler, hem de kirleri, çöpleri alt tarafta birikecekler. Kuş üzümlerini kaseden alın. Bir kere daha sudan geçirin.


Tencereye zeytinyağını katalım. lsınınca içine dolmalık fıstıkları ekleyelimn. Azıcık pembeleşmeye yakın,incecik doğranmış soğanları ilave edelim, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavuralımn. Arkasından pirinci, tüm baharatları,kuş üzümünü ve suyunu ekleyip bir karıştıralım. Dolma içini, pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Ağza hafif tıkır tıkır gelen, baharatlı bir pilav elde etmiş olduk. Pirinçlerin pilav gibi pişmemesi lazım, çünkü yapraklarla beraber bir kere daha pişecekler.


Dolmalık yeşil yada kırmızı biberlerin içlerini, fazla sıkı olmayacak durumda harçla dolduralım. (Pişerken, pirinçler biraz daha büyüyecek.) Üzerine kapak olarak, domates parçaları kullanabilirsiniz. Dolmaları dik bir şekilde tencereye dizin. Üzerine pişirme suyu olarak, kaynar su ve zeytinyağı karışımını dökün. Yemek pişene kadar suyunu kontrol edip eksik kaldığını görünce su ilave etmeliyiz…



Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder