Patlıcan yemeği olan Karnıyarık tarifini ve lezzetinin sırrını açıklayalım.
MALZEMELER:
6 Kişilik malzemeler.
6 Tane patlıcan
6 Taneyeşil biber
6 Tane kiraz domates (cherry)
İçine koyulacak malzemeler;
2 kaşık sıvı yağ
1 tane iri soğan
5 Tane sarımsak (diş)
1 Taneyeşil biber
2 Tane orta boy domates
500 gr. kıyma
1 tatlı kaşık domates salçası ve biber salçası
1 Tane maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber.
Karnıyarık hazırlanışı
Karnıyarık yemeğimize başlamadan patlıcanlarımızı alacalı ve ortasını derin keserek ama diğer tarafından bıcak çıkmaması gerekir, patlıcanın acısını almak ve yağ emmesini önlemek için 30 dk. tuzlu suda bekletin. 30 dk tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları üzerinde su kalmayacak şekilde süzelim, kağıt havluya saralım. Patlıcanları bol yağda üzeri kızarana kadar ters düz ederek kızartalım. Kızaran patlıcanları kağıt havluya alıp fazla yağını çekin. Patlıcanlarımız kızarırken bir yandan da iç malzemeyi hazırlayalımn.
İç malzeme yapımında ise öncelikle 2 yemek kaşığı sıvı yağını tavaya koyalım. Üstüne ufak ufak doğradığımız soğan, sarımsak ve yeşil biberi ekleyip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Soğanlarımız pembeleştikten sonra üzerine doğradığımız domatesleri ekledikten sonra 1-2 kez karıştırdıktan sonra üzerine kıymayı da ilave edelim. Kıymanın rengi değişene kadar yaklaşık on dakika bu şekilde kavun. Üstüne 1/2 çay bardağı su ile sulandırdığımız salçayı da ilave edelim. Tekrar 1-2 kez karıştırdıktan sonra maydanoz ve baharatları (isteğe göre; karabiber, tuz, pul biber) ekleyip bu şekilde 1-2 kez karıştırıp tüpün altını kapatatalım.
önceden kızarttığımız patlıcanları fırın tepsisine alıp içlerini maşa yardımıyla açın. Hazırladığımız iç malzemeyi kaşık ile patlıcanların içine alabildiği kadar koyalım. Tepsideki patlıcanları domates ve yeşil biberle süsleyelim. En son olarak fırın tepsisinin içine 1 su bardağı sıcak su ekleyelim, 150 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim. Piştikten sonra arzuyagöre üzerine maydanoz ve nane serperek, servis yapın. Afiyetler olsun.
Karnıyarık Tarifi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder