26 Kasım 2013 Salı

Yağlı Tepsi Böreği

Biraz nostalji gibi sayılabilir ama birbaşkadır yağlı böreğin lezzeti. İşte size Yağlı Börek Tarifi:


yagli-tepsi-boregi


MALZEMELER:


350 gr. has un

50 un (açmak için)

20 gr. margarin veya tereyağı içine (1 çorba kaşığı)

140 gr. margarin veya tereyağı sıvamaya (7 çorba kaşığı)

175 gr. böbrek yağı

185 gr. su (3/4 bardak)

1 tatlı kaşık limonsuyu

10 gr. tuz (1 çorba kaşığı)

1 yumurta (üstüne)

KIYMA İÇİ:

150 gr. kıyma

250 gr. soğan (3 küçük)

30 gr. sadeyağı ya da margarin (1 1/2 çorba kaşığı)

Tuz ve Karabiber


HAZIRLANIŞI:


İlk Adım: Bir tencereye  kıyılmış 175 gr. sığır ya da koyun böbrek yağı koyduktan sonra kabı ateşe koyarak yakmadan ve sürekli karıştırarak böbrek yağını iyice eritmeli ve erimiş buyağı süzgeçten geçirerek süzdükten sonra buna; yedi silme çorba kaşık erimemiş bir halde margarin, veya tereyağı katmalı, birtaşım kaynatarak köpüğünü aldıktan sonra ılınmaya bırakmalı, sonrada bunları 10 dk. kadar tel, veya kaşıkla döverek heriki yağın iyice birbirleriyle karışarak beyaz bir hale gelmesini sağlamalı ve birtarafa bırakmalıdır.
2. Adım : Bundansonra, hamur açılan tahtaya yedi kahvefincanı uneledikten sonra ortasını açmarak ve bu yere 1 silme çorba kaşıkyağ, 1 çorbakaşığı tuz, ufak ufak olmak üzere üççeyrek bardak su ile 1 tatlı kaşığı da limon suyu koyarak karıştırmalı ve yoğurmalı, bunları yumuşakça bir hamur yapmalı sonra üstüne nemli birbez örterek 1/2 saat dinlenmeye bırakmalıdır.
3. Adım Yarımsaat sonra, hamuru, üstü unlanmış tahtaya alarak, üstüne de hafifçe un serpmeli ve merdane ile bastırarak ve açarak aşağı yukarı yarım santim, yâni bir bıçak sırtı inceliğinde, 30 santim en ve 40 santim boyunda uzunca açmalı, sonra açılan bu hamurun üstüne, bir tarafa bırakmış olduğumuz yağı hafifçe ılıtılmış ve avuç ile birkaç kez iyice vurulmuş olduğu halde avuç ile ovalarcasma yaymalı, bütün yağı hamurun her iki tarafına eşit bir şekilde sıvamah, sonra da üstüne yağ sıvanmış bu hamuru önce uzunluğuna üçe katladıktan sonra enliliğine doğru üçe katlayarak katmerlemeli ve üstüne nemli bir bez örterek hamur hafifçe sıkılaşıncaya kadar aşağı yukarı 45 – 60 dakika arasında dinlenmeye bırakmalıyız.
4. Adım: Birsaat sonra hamuru yine aşağıyukarı bir bıçak sırtı inceliğinde, 30 cm ve 40 cm boyunda açtıktan sonra aynen yukarı da yaptığımız gibi önce uzunluğuna üçe, sonra da enliliğine üçe katlamalı, bir kezde yağsız katmerledikten sonra hamuru, biri diğerinden bir parça büyükçe olmak üzere ikiye kesmeli ve tekrar birsaat kadar dinlenmeye bırakmalıdır.
5. Adım: Sonra hamurlardan büyük olanını alarak bunu, üstü hafifçe unlanmış tahtada, böreği pişirecek olduğumuz 24 – 26 santim yuvarlak-lığmdaki tepsiden bir parça daha büyükçe yuvarlak açmalı ve kenarlarından taşarcasına tepsiye döşemeli ve döşenmiş hamurun üstüne malzemesinden hazırlanmış lezzetlisirlar.com kıyma içini eşit bir şekilde yaydıktan sonra için üstüne hamurun diğer parçasını tam tepsi büyüklüğü ve yuvarlaklığında açılmış olarak oturtmalı ve üstteki hamurun etrafını fırça ile hafifçe ıslattıktan sonra ıslatılmış olan taraflarını üstlerine tepsiden taşan hamurları çevirmeli ve bastırmalı, her iki hamurun birbirlerine yapışmasını sağlamalıdır.
6. Adım Hamurun tepsiye yerleştirilmesi sona erince, üstüne; çalkanmış 1 adet yumurtayı fırça ya da tavuk tüyü ile sürdükten sonra tepsiyi orta kuvvetteki fırına sürerek, hamur kabarıp da üstü iyice kızarın-caya kadar aşağı yukarı 30 – 35 dakika pişirmeli ve fırından alarak, istenilen şekilde parçalara kesmeli ve servis yapmalıdır.



Yağlı Tepsi Böreği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder