16 Aralık 2013 Pazartesi

Hindi Dolması Tarifi

Yılbaşı yaklaşırken sofraların vazgeçilmezi olan Hindi Dolmasının Tarifini sizler ile paylaşalım istedik ;


MALZEMELER;


1 tane 4,5 – 5 kg. lık hindi

Mısırekmekli harç

80 gram  tereyağ oda sıcaklığında

1 tatlı kaşık toz biber

2 tane iri soğan

2 tane havuç

200 gram sap kereviz

2 yaprak defne

4 adet karanfil 250 ml. sebze suyu

250 gram dilim pastırma

250 ml. krema

Nişasta,tuz ve karabiber


hindi-dolmasi


HAZIRLANIŞI :


İlk olarak hindinin içini güzelce temizleyelim, ciğerini içi için saklayalım. Kuyruk sokumunu ve boynunu kesip atalım, ardından ise tertemiz yıkayalım, suyunu süzdükten sonra diğer işlemlere geçelim. İçine tuz, karabiber döküp mısırlı ekmekli harçla dolduralım . Açık kısımları kapatıp kürdanla yardımı ile tutturalım. Üstüne tozbiber ve tereyağını ovuşturarak sürelim. Büyükçe bir tencerenin üzerine fırınızgarasını koyalım. Izgaranın üzerine hindiyi yerleştirelim. 225°C’de ısıtılmış fırının alt rafında  5 dakika tutun. Isıyı 160° C’ye getirin ve hindinin büyüklüğüne göre 3.5 – 4 saat kızartalım. İlk 15. dakikasında tencereye yarım litre kadar soğuk su ekleyelim. Buarada soğanları iri küp doğrayalım. Havuçları soyup, kerevizi temizleyelim. İkisini de 1 cm. büyüklüğünde parçalara doğrayalım. Sebzelerin yarısını, defneyi, karanfili,sebze suyunu, üstü kapalı olarak orta ateşte 1 saat pişirin. Suyunu süzgeçten geçirip başka bir tencereye alalım. Hindiyi 2 saat sonra fırından çıkartın, üstünü pastırmadilimleriyle kaplayıp, kürdanla tutturup. Kalan sebzeleri fırındakitencereye ekleyin, suyu azalmış ise biraz su ekleyelim. Hindiyi tekrar fırına koyup, nar gibi olana kadar kızartalım. Söndürdüğümüz fırının içinde hindiyi sıcak bekletelim. Tenceredeki suyusüzüp sosa ekleyin, üstünde biriken yağları alalım. Sosakremayı ekleyin, bir taşım kaynatalım. Soğuk suda erimiş nişasta ile bağlayalım. Tuz ve karabiber ile tatlandıralım. Hindinin üstündeki pastırmaları çıkartalım. Hindiyi resimdeki gibi dizayn edelim. AFİYETLER OLSUN…


 



Hindi Dolması Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder