Şöbiyet'in Malzemeleri
• 1 kg buğday unu
• 3 yumurta
• 10 gr tuz
• 50 gr nişasta
• 1 kg sade yağ
• 500 gr antepfıstığı içi
• 500 gr süt
• 50 gr irmik
Şöbiyet'in Şerbeti için;
• 750 gr şeker
• 350 gr su
Şöbiyet'in Sırlı Tarifi
Şöbiyet hamuru için öncelikle unu tezgaha dökün, ortasında bir boşluk açın. Yumurtaları tuzla çırpın. Biraz sulandırarak una ilave edip yoğurma işlemine başlayın. Karışıma azar azar su ekleyerek kulak memesi kıvamına getirin. Hazırladığınız hamuru çekerek uzatın ve iki parmak kalınlığında parçalar halinde kesin. Kestiğiniz hamur parçalarını elinizle yassı hale getirin. Üzerlerine nişasta serpin ve kenardan ortaya doğru incelterek açın. Yarıçapları 25-30 santim olacak şekilde incelttikten sonra yeniden nişastalayarak üst üste dizin. Açma işlemini bu şekilde üç kere tekrarlayın. Son yufkalarınızın eni 60, boyu 120 ile 140 santimetre arası olmalı.
10 yufkayı üzerlerine tereyağı sürerek üst üste dizin. Kenarları 7 santimetrelik kareler biçiminde kesin. Süt ve irmiği bir tencereye alıp koyu bir kıvama gelene dek karıştırarak pişirin. Kare hamurların içlerine ceviz büyüklüğünde irmikli kaymak ve biraz fıstık içinden koyun.
Uçlarını mektup zarfı şeklinde kapatın ve tepsiye dizin. Tereyağının kalanını eriterek tepsiye dökün. Tüm hamurlar ıslandıktan sonra yağın fazla görünen kısmını tepsiyi hafifçe eğerek dökün. Fırınınızı orta ayarda ısıtın. Fırına şöbiyet tepsinizi yerleştirin ve hamurları yarım saat kadar pişirin. Şöbiyet pişerken, şerbeti için su ile şekeri karıştırıp ocakta ısıtın ve kıvamlı hale getirdikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakın. Pişen şöbiyetin üzerine soğuk şerbetini dökün. Tatlı ılındığında servis tabaklarına alabilir, üzerlerini fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Not : Şerbetin şekerlemesini önlemek için içine aspirin atabilirsiniz tadını hiç bir şekilde etkilemiyor. Ve şekerleme riski daha aza iniyor.
Şöbiyet Tatlısının Lezzet Sırrı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder